Kettingzaag vijlen

Een kettingzaag is een zeer gespecialiseerd gereedschap

Terwijl veel andere elektrische gereedschappen, zoals boormachines enz. onderhoudsvriendelijk zijn vereist een kettingzaag een specifieke en regelmatige zorg. Naast het goed smeren van de verschillende onderdelen is ook het vijlen van de ketting heel belangrijk. Een onscherpe kettingschaal is gevaarlijk bij het gebruik omdat ze blijft steken en plots blokkeert. Daarom is het belangrijk om een goede metaalvijl aan te schaffen om uw kettingzaag te vijlen. In de metaalhandel zal je zeker het juiste advies kunnen krijgen bij je aankoop.

Geduldig en secuur tewerk gaan

Om de kettingzaag te vijlen leg je die op een vlakke, droge en schone ondergrond, zoals een werkbank. Zorg ervoor dat de zaag volledig uitgeschakeld is zodanig dat die niet per ongeluk kan beginnen draaien. De ketting een beetje aanspannen zodat deze toch nog soepel kan bewegen. Draai de kettingzaag zo, zodanig dat de bout waarmee de ketting wordt aangespannen bovenaan ligt. Plaats de vijl in een tand van zaag in een hoek van 30 graden en s met de vijl een aantal keren naar omlaag. Na aan aantal bewegingen kan je overgaan naar de volgende tand, tot je de ketting helemaal rond bent. Daarna draai je de zaag en start de procedure helemaal opnieuw voor de achtkant van de tanden.

Nog enkele tips en waarschuwingen:

Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril. Druk de vijl altijd naar beneden, deze nooit omhoog trekken tegen de tanden. Anders zal je in plaats van scherpe, botte tanden hebben en is het werk nutteloos geweest.