Onderhoud kettingzaag

Om aan het onderhoud kettingzaag te beginnen is het aan te raden om. Werkhandschoenen te dragen, zowel bij het zagen zelf als bij het onderhoud. Als je de ketting van de zaag wilt vervangen dan moet je altijd het zaagblad gebruiken dat door de klant wordt aanbevolen.

Een scherpe ketting

Voor een goede werking van de kettingzaag moet de ketting altijd scherp zijn. Het is efficiënter, nauwkeuriger en een stuk veiliger. Om de ketting terug scherp te maken moet je gebruik maken van een vijl voor kettingzagen en precies zoals de instructies het voorschrijven de ketting vijlen.

Slijtage

De scherpte van de ketting gaat altijd achteruit, ook als je enkel in materialen zaagt die de ketting niet slijten. Als je per ongeluk in een harder materiaal zoals bijvoorbeeld steen zaagt, dan kan je beter niet meer verder zagen en dus de ketting vijlen vooraleer je terug begint.

De spanning

De spanning van de ketting controleren is ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een kettingzaag. Een slappe ketting kan van de zaag afkomen, hierdoor kan je gewond geraken en/of de kettingzaag beschadigen. Een ketting die teveel gespannen is, kan voor schade aan het zaagblad zorgen. De ketting is correct gespannen als ze gemakkelijk rond te draaien is en ze toch contact maakt met de onderkant van het zaagblad.